O produktu

Originální Hustopečská Mandla

Dobrý den, dovolte abych se představila všem gurmánům a konzumentům vybraných alkoholických nápojů. Byla jsem stvořena jako originální mandlový likér a jmenuji se Mandla. Oficiálně jsem se zrodila v roce 2012 na jižní Moravě ve městě Hustopeče. Jako základní surovinu pro mou nezaměnitelnou chuť jsem zvolila mandle. Tyto plodí Hustopečský mandloňový sad, který je svou velikostí tak unikátní, že ho obdivuje celá střední Evropa. Moji předchůdci se v různých domácích modifikacích objevovali již dříve, proto bych Vám ráda popsala historii našeho zrodu.

Mandloňový sad byl v Hustopečích, v zájmu soběstačnosti socialistického hospodářství ČSSR vysázen v roce 1949. V 60 letech 20 století na rozloze 185 hektarů čítal více jak 50000 stromů. Časem se stal sad neekonomickým artiklem a začal chátrat. Po revoluci přestal mít zájem o mandlové plody i jejich předchozí zpracovatel Čokoládovna Zora Olomouc (budoucí Nestlé), který v době největšího rozmachu sklízel i 60 metráků čistých mandlových jader najednou. Na tyto léta obrovské produkce mandlí vzpomíná s nostalgií bývalý správce a vedoucí sadů Rudolf Poslušný.

V roce 2006 už byl mandloňový sad v katastrofálním stavu. Převažoval nálet rychle rostoucích dřevin, včetně agresívního Akátu. Květy mandloní nevypukly, koruny stromů zhoustly, což mělo za následek usychání a lámání větví.

Toho času se na chátrající sad již více nemohla dívat, dnes již neznámá skupina hustopečských žáků základní školy Komenského (prosím ozvěte se mi, ráda bych Vaše jména uvedla v rámci mého oficiálního představení), kteří pod odborným dohledem paní učitelky Beranové a pana Rudolfa Poslušného, sad postupně ošetřovali.

Mimo to vnikla na podporu unikátního mandloňového sadu i podpisová akce. Nakonec se nelehkého úkolu na obnovu sadu zhostilo město Hustopeče. Postupné ošetřování cca 800 mandloní, bylo rozděleno do dvou fází a proběhlo v letech 2007 a 2009. V současné době se město zabývá i výsadbou nových stromů, které jsou svým původem pouze Hustopečské. V roce 2017 vysadilo 150 ks sazenic odrůdy hustopečské mandloně i středočeské partnerské město Benátky nad Jizerou a stromečkům se prý daří. 

Jedinečnost samotného Hustopečského sadu a produkty, které se z mandlí vyrábí, láká každoročně tisíce návštěvníků. Turisté mohou také od roku 2012 sledovat krásu kvetoucích mandloní z ptačí perspektivy prostřednictvím nové 15 metrové rozhledny.

Rok 2012 nebyl pro mne, jako i pro mnoho dalších destilátů z hlediska představení příznivý. Mohla za to prohibice v České republice. Přestože, jsem od mého prvního koštu plně legální, žila jsem pouze příležitostně, po boku mých stvořitelů ve vinném sklípku u Radů. Od té doby mě zde ochutnalo mnoho návštěvníků a turistů, kteří moji chuti neodolali a vzali si mě i v několika kusech lahví domů.

Celou dobu jsem vyčkávala na příležitost se ukázat v plné síle a rok 2018, jako 100-leté výročí samostatnosti Československa mi připadá jako dobrý důvod. Proto jsem se rozhodla, že si mě nyní můžete koupit i on-line.

A kde bych Vám ráda dělala společnost? No prostě všude tam, kde se chcete bavit. Vidím se například na svatebních hostinách, narozeninových oslavách, jako skvělý drink na firemní večírky a rozlučkové párty. Bude mě to slušet v barech, restauracích, hotelech, lázních, vinárnách, cukrárnách a dalších podobných zařízeních. Moje opojná vůně by neměla nikomu chybět ani o vánočních a velikonočních svátcích.

Teprve se rozhlížím po okolí a není mnoho míst, kde byste mě mohli koštovat. Proto budu ráda, když se mi ozvete a navážete se mnou bližší vztah.

Děkuji, že jste se o mně dozvěděli trochu více informací a nyní mě stačí jen ochutnat.

Na zdraví :-)

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.